Vypěstujte si jedlé květiny

0
132

Saláty, džemy, koláče. Kulinářské kombinace z čerstvých květin si můžete vyzkoušet iu vás v kuchyni.

Časné jaro je čas, kdy milovníci rostlin prožívají období horlivého nakupování semínek. Zkuste si květiny tentokrát vybírat nejen podle pestrosti barev, tvarů a vůní, ale také podle chuti.

Číňané byli první, co začali experimentovat s čerstvými květinami, mnohé z jejich receptů pocházejí až z období tři tisíce let před Kristem. V Evropě počátky používání čerstvých květin v kuchyni sahají do římských dob, v období viktoriánské éry byly mimořádně populární v Anglii, avšak v čínské a indické kultuře a v zemích Středního východu zůstaly využívány dodnes. Mnohé známé restaurace začínají toto umění znovu objevovat.

Věděli jste, že brokolice, květák nebo artyčoky jsou nerozvinuté květiny? Nebo koření, které známe jako šafrán, jsou vlastně pylové tyčinky květů krokusu? Kapary jsou neotevřené květní poupata z keřů Capparis spinosa, která rostou ve Středomoří. Téměř všechny květiny zahradních bylinek jsou jedlé a představují jemnější verzi chuti celé rostliny.

Použití čerstvých květin v kuchyni je mnohočetné, nezačíná a nekončí u pestře vypadajících salátů a růžových lupínků v čokoládě. Samozřejmě je třeba dobře zvážit chuť jednotlivých květin a sladit ji s daným jídlem.

Začněte opatrně
Ze začátku postupujte opatrně a to z více důvodů. S chutí je třeba se nejprve seznámit, aby vzniklé kulinářské kombinace byly přínosem, nikoli zklamáním.

Pozor by si měli dát i astmatici a lidé s alergiemi, pyl některých květin může po požití u citlivých osob vyvolat problémy s dýcháním, kožní alergické reakce, při konzumaci většího množství zažívací potíže.
Nikdy se nesmí konzumovat rostliny, s jejichž identifikací si nejsme jisti. Rovněž nepoužíváme květiny, které byly chemicky ošetřovány, jsou napadeny škůdci nebo chorobami.

Květy je vhodné sbírat v dopoledních hodinách, tehdy je v nich nejvyšší obsah vody, díky čemuž vydrží déle čerstvé. Z většiny květin použijeme pouze okvětní lístky, tyčinky a pestíky je lepší odstranit. Tím se zbavíme pylu, který je nejen alergenem, ale často nechtěně mění chuť květin.

Jak je připravit
Okvětní lístky připravujeme těsně před použitím jídla, aby nezůstaly povadlé, opláchneme je studenou vodou, osušíme volně na vzduchu, položené na savém papíře, mimo přímé působení slunce.
Z některých květin (růže, hřebíčky, aksamitníky, měsíčky, sedmikrásky) musíme odstranit spodní, bílou část okvětního lístku, protože má hořkou pachuť.

V kuchyni lze používat také květiny mnoha ovocných stromů, pokud nejsou chemicky ošetřeny.
Ideální je samozřejmě využívat květiny z vlastní zahrady. U všech květin ovocných stromů se využívají jen okvětní lístky.

Předchozí článekJak oživit trávník po dlouhé zimě
Další článekDopřejte pokojovým rostlinám prostor